Recepty ze zářijového setkání

Pohanková pomazánka

1 hrníček pohanky lámanky uvařit.
Mezitím si trochu usmažit cibuli nebo pórek.
Na to dát uvařenou pohanku, česnek, sůl, koření.
Přidat 2-3 syrová vajíčka, vše rozmačkat a dosmažit.
Nakonec okořenit majoránkou a vmíchat 3 lžíce pomazánkového
másla nebo trochu panenského oleje.






------------------------------------------

Recepty z dubnového setkání

Jablkový makovec

Smícháme 120 g hladké mouky (polovina celozrn.),
120 g mletého máku a 1 a půl lžičky jedlé sody.
Přidáme 1 vejce, 2-3 lžíce medu, 1 dl oleje a 1 zakysanou smetanu.
Nakonec vmícháme 2-3 nastrouhaná jablka. Těsto dáme do vymazané koláčové formy.
Pečeme na 180 stupňů asi 30 minut.






------------------------------------------

Recepty z únorového setkání

Veganský parmezán

1 hrníček kešu, 1 hrníček vlašských ořechů, 4 lžíce Tebi (lahůdkové droždí), 1/3 lžičky soli.
Rozmixovat ( ne moc jemně, nechat větší kousky), dát do zavírací sklenice a uchovávat v ledničce.
Můžeme si posypat uvařenou pohanku nebo těstoviny a pokapat dýňovým olejem, ozdobit zeleninou.
Nebo posypat chleba s máslem.






------------------------------------------

Recepty z lednového setkání

Perníkové truffle

1 šálek vlašských ořechů (namočených předem ve vodě, nejlépe den),
půl šálku namočených datlí, 2 lžičky perníkového koření.
Slejeme vodu z ořechů a datlí. Rozmixujeme do hladka.
Můžou zůstat i malé kousky, to není na škodu. Vlhkýma rukama tvoříme kuličky,
které obalíme v kakau, kokosu nebo skořici a dáme do papírových košíčků.






------------------------------------------

Recepty z listopadového setkání

Makové sušenky z jogurtu

1hrníček ovesné mouky, ¼ hrníčku kokosu, 3 lžíce máku, 1 lžička prášku do pečiva,
170g. bílého jogurtu, 3 lžíce medu, 1 vejce, 2 lžičky citrónové šťávy, (citrónová kůra)
Z těsta vytvoříme lžičkou na pečícím papíře sušenky,
pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 15 min.


Jablíčkové sušenky

1a ½ hrníčku ovesné mouky, 4 lžíce másla, 3 lžíce medu, 1 nastrouhané jablko,
3 lžíce rozdrcených vlašských ořechů, 1 bílek, 3 lžičky skořice,
½ lžičky vanilkového extraktu, ½ lžičky muškát. květu.
Z těsta vytvoříme lžičkou na pečícím papíře sušenky,
pečeme v předehřáté troubě na 200°C asi 10-15 min.






------------------------------------------

Recepty ze zářijového setkání

Cuketová kari směs s Tempehem

Pórek, cuketu nebo brokolici nejprve na trošce oleje orestujeme,
potom podlijeme vodou a podusíme. Přidáme nakrájený tempeh, sójovou omáčku,
kari koření, sůl nebo solčanku, nakonec nasypeme asi 4-5 lžic Tebi droždí
a společně ještě prohřejeme. Můžeme zakápnout panenským olivovým olejem.
Podáváme s různou přílohou nebo chlebem.


Sladká sušená cuketa

Velkou cuketu oloupeme, rozpůlíme a vydlabeme semínka.
Nakrájíme na 0,5 až 1 cm silné plátky, vložíme do hrnce,
zalijeme 100% džusem (můžeme přisladit medem nebo stévií),
chvilku povaříme a necháme namočenou nejlépe přes noc.
Ráno scedíme (džus si vypijeme), necháme okapat,
naskládáme do sušičky a sušíme na 50-55 stupňů asi 10-12 hodin.






------------------------------------------

Recepty z květnového setkání

Rychlá fazolová paštika nebo pyré

2 konzervy bílých fazolí, půlka menšího celeru, trochu olivového oleje,
1-2 stroužky česneku, kayenský pepř, bazalka, solčanka
Celer oloupeme, nakrájíme na kostky a povaříme do měkka.
Ještě horký ho rozmixujeme se slitými fazolemi,
prolisovaným česnekem, kořením a olejem.
Necháme vychladit a mažeme na chléb nebo teplé můžeme použít jako pyré.


Domácí sýr

2 litry čerstvého mléka si dáme pomalu vařit.
Těsně před bodem varu (asi 92 °C) odstavíme
a pomalu vlijeme 80 ml vymačkané citrónové šťávy,
až se nám mléko vysráží. Necháme asi půl hodiny odpočívat a potom přecedíme.
(Syrovátku můžeme dále využít). Sraženinu na sítku ještě vymačkáme,
osolíme, přidáme bylinky a promícháme.
Buď můžeme využít dobrou „vychytávku“ od Tescomy na
výrobu sýra – nacpat do nádobky (lisu) vyložené plátýnkem a dát do
lednice nebo sraženinu zabalit do pleny, zatížit a nechat odkapat a
lisovat několik hodin v chladu.






------------------------------------------

Recepty z dubnového setkání

Datlové kuličky (asi na 20 kuliček)

Rozmixujeme asi 30 vypeckovaných datlí s 1 lžicí karobu a 2 lžícemi drcených kakaových bobů.
Uděláme kuličky nebo tyčinku. Můžeme obalit v kokosu nebo namletých oříškách.






------------------------------------------

Recepty z březnového setkání

Povzbuzující nápoj

Dva oloupané citróny a jeden oloupaný grapefruit rozmixujeme s kouskem
zázvoru (asi 2 cm). Přidáme lžíci chia semínek a necháme asi 5 min.
nabobtnat. Můžeme přidat pár kapek stévie nebo med a znovu rozmixujeme.
Nakonec rozředíme asi sklenicí vody.


Ovesná kaše s chia semínky a banánem

5 lžic ovesných vloček (jemných) a 1 lžíci semínek chia přelijeme vařící
vodou (mlékem) a promícháme. Necháme přikryté odpočinout 3-5 minut, přidáme
rozmačkaný banán, skořici, oříšky, brusinky nebo rozinky. Můžeme osladit
medem nebo stévií.






------------------------------------------

Recepty z lednového setkání

Domácí termix

1 tvaroh ( vaničkový), 1 vanilkový pudink, 500 ml mléka, med, stévie
Pudink uvaříme podle návodu (bez cukru).
Potom osladíme 1 lžicí medu a pár kapkami stévie.
Ještě teplý ho metličkou prošleháme s tvarohem, zavřeme do misky a dáme vychladit.


Domácí pomazánkové máslo z jogurtu

1 větší jogurt (400-500g) - min. 3,7% tuku s jogurt.
kulturou smícháme s 1-2 lžícemi zakysané smetany a čtvrtkou lžičky soli.
Cedník si vyložíme plátýnkem a vylijeme do něj jogurtovou směs.
Cedník zavěsíme nad hlubší misku, aby pod cedníkem bylo dost místa na odkapanou syrovátku.
Přikryjeme a necháme 24 hod. při pokojové teplotě odkapat.
Druhý den pom. máslo předáme do misky a uložíme do lednice.






------------------------------------------

Recepty ze zářijového setkání

Slunečnicová pomazánka

Půl hrnku slunečnicových semínek namočíme (asi na 4 hod.), potom slijeme,
necháme okapat a umixujeme, přidáme asi 50ml vody a domixujeme.(můžeme přidat i citrón)
Přidáme asi 100g nastrouhané mrkve a 75g nastrouhaného celeru,
jemně nakrájenou malou cibuli, lžičku olivového oleje a ochutíme kořením.


Pražená cizrna

1 plechovku cizrny (nebo čerstvě uvařenou) slijeme a osušíme ubrouskem do sucha!
Nasypeme na pečící papír a 15 min. v troubě opékáme asi na 180 st.
Potom cizrnu z plechu vysypeme do mísy, pokapeme 1 lžicí oleje,
posypeme kořením (třeba provensál.), kmínem a uzenou sladkou paprikou….,
promícháme a vysypeme zpět na plech. Dopečeme dalších 15 minut.






------------------------------------------

Recepty z dubnového setkání

Quinoa na sladko

1 hrníček quinoa, půl lžičky skořice, hrst slunečnicového semínka,
hrst dýňového semínka, hrst ořechů, lžíce konopného semínka, hrst brusinek,
hrst pokrájených datlí, 2-3 lžíce javorového sirupu nebo med.

Quinou nejdříve propláchneme horkou vodou a uvaříme se skořicí
(v poměru 1,5 až 2 šálky vody na 1 šálek quinoy).
Uvařenou quinou smícháme s nasekanými oříšky a semínky, suš. ovocem a osladíme.
Můžeme podávat i s čerstvým ovocem.


Quinoa s brokolicí a tempehem

1,5 hrníčku quinoa, půlku uvařené brokolice, cibule, tempeh (stačí půlka), malá cuketa
Quinou nejdříve propláchneme horkou vodou a uvaříme
(v poměru 1,5 až 2 šálky vody na 1 šálek quinoy).
Osmažíme velkou cibuli, na ní podusíme nakrájenou cuketu a nakonec nakrájený tempeh.
Vše smícháme s quinoou a brokolicí a ochutíme solčankou nebo vegetou.






------------------------------------------

Recepty z březnového setkání

Sušenky s Chia semínky


v poměru 1:1:1 smícháme ovesné vločky, strouhanou mrkev a vodu
přidáme 2 lž Chia semínek, osladíme sušeným ovocem (meruňky, brusinky, rozinky...)
promícháme a necháme asi 5 min uležet a na pečící papír děláme malé kopečky a pečeme asi 30 min






Pudink s Chia bez vaření


do mixéru rozkrájíme jablko, zalijeme šálkem mléka (rýžového, sojového, z ořechů...)
přidáme banán na oslazení a 2 lžičky Chia
umixujeme a necháme 15-30 minut bobtnat


Vločková kaše s chia semínky


Do uzavíratelné nádobky nebo zavařovací sklenice dáme (podle velikosti porce):
6 – 8 lžic ovesných vloček jemných, 7- 9 lžic bílého jogurtu, 8 -11 lžic mléka,
1 lžíci chia semínek a 1-2 lžíce javorového sirupu. Promícháme.
Dále můžeme přidat na kousky nakrájené ovoce, ořechy nebo skořici (vše podle chuti).
Zamícháme, uzavřeme a dáme do lednice, necháme několik hodin odležet.
Nejlépe je připravit si kaši večer a ráno je snídaně hotová. Kaše vydrží v lednici i 2 dny.






------------------------------------------

Recepty z únorového setkání

Chalva


1 šálek sezamu, který na sucho opražíme (až začne lupat),
4 pol.lž. vlašských ořechů, 4 pol.lž. nakrájených rozinek, 3 pol.lž. medu


Vše spolu pomixujeme až vznikne tuhá hmota. Tu pak tvarujeme do kuliček.
Můžeme je jíst jako cukroví - po obalení v sezamu, nebo zamrazíme,
a pak používáme na ochucení kaší, krémů či zmrzlin.






Skořicovo medové kuličky


6 lžic sezamu a 2 lžíce slunečnicového semínka rozmixujeme na prášek a dáme si ho zvlášť.
Potom umixujeme hrst rozinek, přidáme 2-3 lžíce medu, vrchovatou lžičku skořice,
půlku vanilkového cukru a pomixovaný sezam se slunečnicí.
Vymícháme hmotu, ze které děláme kuličky, které obalujeme v sezamu smíchaném se skořicí.
Z tohoto množství je asi 25 kuliček.



Červený salát


červenou řepu (asi 4 malé řepy) nahruho nastrouháme,
přidáme fazole -mohou být z plechovky, nakrájíme cibuli a kyselé okurky,
přidáme zakysanou smetanu, sůl, pepř a vše smícháme. Necháme uležet 1-2 hod. v lednici.






------------------------------------------

Recepty z lednového setkání

Salát z vařené červené řepy


uvařenou červenou řepu (3 ks) oloupeme a nakrájíme na malé kostičky a přidáme
směs hrášek s mrkví, nastrouhanou kyselou okurku (3 ks), pl olivového oleje, sůl,
sušenou čili papriku, nakonec 2 uvařená vajíčka (nebo nastrouhaný sýr), vše promícháme






Salát ze syrové červené řepy


červenou řepu nastrouháme, nastrouháme trochu křenu a mrkve, pl olivovévo oleje, sůl, citronovou št'ávu a zamícháme


Chipsy z červené řepy


Řepu omyjeme a oloupeme. Nastrouháme na struhadle nebo v robotu na 1-2 mm tenké plátky
a dáme marinovat na 2 hod. do nálevu. Poté plátky usušíme v dehydrátoru do křupava (9-12hodin).
Nálev octový (na 4 stř. velké řepy): 1/2 šálku vody,1/2 šálku nepasterizovaného jablečného octa,
1 lžíce panenského olivového oleje, 1/3 lžičky soli
Nálev sójový: 1/3 šálku kvalitní sójové omáčky (Tamari), 1 šálek vody.






------------------------------------------

Recepty z prosincového setkání

BUCHTA Z ČERVENÉ ŘEPY


* 450 g červené řepy * 2 malé banány
* 4 vajíčka * 1 bílý jogurt
* 2 PL oleje * 1/4 hrnku karobu
* 4 PL medu (nebo javorového sirupu)
* 1 ČL skořice * ½ čl perníkového koření
* štipka prášku do pečiva

Postup přípravy
1.1. Červenou řepu očistíme, nastrouháme a vaříme do měkka.
2.2. Hotovou řepu smícháme s ostatními surovinami a rozmixujeme.
3.3. Těsto vylijeme do formy na pečení.
4.4. Pečeme 30 – 40 minut na 180 stupních.
5.5. Konzumujeme






POMAZÁNKA Z ČOČKY

1/2 litru uvařené čočky
1 pol. lž. oleje lisovaného za studena
1 tofu uzený sýr
1 čl citronové šťávy 1 lž medu
1,5 pl solčanky

Vše rozmixujeme a mažeme na pečivo.


ZDRAVÉ MARCIPÁNOVÉ KULIČKY

1 hrníček loupaných mandlí (asi 15-20dkg) jemně umixovat, přidat 1 vanilkový
cukr a 5-6 lžic medu. Vypracovat rukou těsto, udělat kuličky nebo válečky a
obalovat v kokosu nebo karobu. Nechat ztuhnout v ledničce.






------------------------------------------

Recepty ze říjnového setkání

Ovesné sušenky

500 ml ovesných vloček, 500 ml mléka, 8 lžic medu, 4 lžíce citronového oleje,
špetka soli, 4 lžíce kokosu, 150 g namíchaných ořechů(posekaných na menší kousky),
50 g rozinek, 50 g suš. brusinek, 4 lžíce karobu,
2 lžíce celozrnné mouky, 1 lžička skořice

Ovesné vločky zalijeme horkým mlékem a necháme půl hodiny odstát.
Vmícháme ostatní ingredience a na plech vyložený pečícím papírem,
lžičkou tvoříme sušenky, které pečeme při 180 stupních 20 minut.





------------------------------------------

Recepty ze zářijového setkání

Pomazánka z červené řepy

1 menší červená řepa, 3 větší mrkve,1 pomazánkové máslo
Syrovou zeleninu nastrouhat a smíchat s pom. máslem, lze přidat bylinkovou sůl,
nastrouhaný zázvor nebo prolisovaný česnek






Prejtová pomazánka z ovsa

Oves propláchnout, nechat přes noc namočený (nenamočený se vaří déle)
a uvařit (30-60 min, v tlakovém hrnci asi 20 min).
(ze 2 hrníčků suchého ovsa je asi 4-5 hrníčků vařeného)
1 velkou cibuli a 3 stroužky česneku nadrobno nakrájet a společně osmažit.
Nakonec přidat 3 lžičky majoránky, lžičku solčanky, 3 lžičky sezamu a trochu pepře.
Vše dát do mixéru a společně s 1 hrníčkem uvařeného ovsa rozmixovat (jen nahrubo) a dochutit.






Ovesná pomazánka

Oves propláchnout, nechat přes noc namočený (nenamočený se vaří déle)
a uvařit (30-60 min, v tlakovém hrnci asi 20 min).
(ze 2 hrníčků suchého ovsa je asi 4-5 hrníčků vařeného) 1 menší cibule a 1 stroužek česneku pomixovat,
přidat 1 hrníček uvařeného ovsa,
1 zeleninu trio bonduel (bez nálevu) nebo jakoukoliv dušenou zeleninu podle chuti,
3 lžíce lahůdkového droždí (tebi), sůl, koření a společně nahrubo rozmixovat.






------------------------------------------

Recepty z dubnového setkání

Zdravá domácí nutella nebo nugeta

Nutella: 20dkg. loupaných lískových ořechů, předem namočených, slijeme a umixujeme na jemno.
Přidáme 4 lžíce karobu (nebo 2 lžíce kakaa), 4 lžíce medu, půlku vanilkového cukru a 12 lžic vody.
Vše umixujeme nebo vyšleháme.


Nugeta: 20dkg. pražených nesolených arašídů umixujeme do konzistence arašíd. másla,
přidáme 2 lžíce kakaa nebo 4 lžíce karobu, půlku vanilkového cukru, 4 lžíce medu a 10 lžic vody.
Vše umixujeme nebo vyšleháme.


Nebo můžeme namixovat lískové ořechy s arašídy.






------------------------------------------

Recepty z březnového setkání

ZDRAVÉ ČOKOLÁDKY

Potřebujeme: sušené švestky, meruňky, rozinky, nasekané opražené ořechy, 200 g hořké čokolády
s minimálním obsahem kakaa 75%, špetku mleté skořice a papírové košíčky na cukroví.
Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni.Když je čokoláda tekutá, přidáme nakrájené sušené ovoce,
kousky ořechů a špetku skořice. Směs dáváme do košíčků a necháme vychladnout.






BRAMBOROVÝ SALÁT S ČERVENOU ŘEPOU

80 dkg brambor, 50 dkg červené řepy, 1 celer ( asi 20-30 dkg.) sojanéza, solčanka
Červenou řepu, celer a brambory umyjeme a uvaříme, brambory a řepu ve
slupce. Po uvaření necháme vychladnout, oloupeme a nakrájíme vše na kostky
(nebo protlačíme přes kolečko). Smícháme se sojanézou nebo majonézou a ochutíme solčankou.






------------------------------------------

Recepty z únorového setkání

Ořechové müsli tyčky

1/4 hrníčku dýňového semínka a 1/4 hrníčku slunečnicového semínka rozmixovat na menší kousky,
dále rozmixovat na větší kousky -1 hrníček kešu, 1 hrníček
loupaných mandlí, 1 hrníček suš. brusinek a 15-20 ks datlí. Přidat 1 lžíci
sezam. semínka, 3/4 hrníčku jáhlových pukanců (půl balíčku) a 5 lžic
javorového sirupu (nebo podobného). Zamíchat a vypracovat rukou hmotu, ze
které tvoříme vlhkýma rukama tyčinky (asi 5x2cm), dáme sušit do dehydrátoru
na 40-45°C asi 6 hodin.






Rostlinné mléko

2 dl uvařených sojových bobů (jáhlů, rýže, vloček, oříšků), 2 dl vřelé vody
1/2 čaj. lžičky vanil. cukru 1 polévková lžíce medu na špičku nože soli.
Dlouze pomixujeme. Vznikne hmota, kterou doředíme 8 dl vody (nebo méně, podle
chuti) a opět pomixujeme.






Náhrada jogurtu

Uvařené jáhly ještě teplé pomixujeme s trochou čertvého nebo kompotovaného
ovoce, můžeme přisladit medem nebo dochutit citronovou šťávou. Místo ovoce
můžeme použít džem a také přidat kakao. Dáme do misek a ozdobíme ovocem,
skořicí adt.






Ovocný krém

Tofu natural, 1 banán, 2 čaj. lž.vanil. cukru, 2 lžíce medu, 2 lžíce karobu
Vše umixujeme. Dáme do misek.






Mňam krém

100g sušených banánů si nejdříve zvlášť umixujeme na prášek.
Potom umixujeme 1tofu bílé, 3 lžíce medu, 2 dcl vody, 1/2 - 1 vanilkový cukr,
2-3 lžíce arašídového másla a banánový prášek.
Do krému můžeme nakonec našlehat sójové mléko (asi 1 dcl) nebo vodu - do potřebné konzistence.






------------------------------------------

Recepty z únorového setkání

Minerální bombičky

250g. máku, 100g. ořechů (možno namíchat), 100g. rozinek,
3 pol. lžíce medu, kokos na obalování


Oříšky a opláchnuté rozinky namočíme do vody (nejlépe den předem),
vodu slijeme a nahrubo pomixujeme.( rozinky můžeme nechat i celé)
Smícháme s umletým mákem a s medem. Tvarujeme kuličky a obalujeme v kokosu.



Chipsy z červené řepy

Řepu omyjeme a oloupeme. Nastrouháme na struhadle nebo v robotu na 1-2 mm tenké
plátky a dáme marinovat na 2 hod. do nálevu.
Poté plátky usušíme v dehydrátoru do křupava (9-12hodin).

Nálev octový ( na 4 stř. velké řepy): 1/2 šálku vody,1/2 šálku nepasterizovaného jablečného octa,
1 lžíce panenského olivového oleje,1/3 lžičky soli
Nálev sójový: 1/3 šálku kvalitní sójové omáčky (Tamari), 1 šálek vody.



Těstovinový nákyp s mrkví a brokolicí 6 porcí

1PL oleje, 1 větší cibule, 5PL vody, 20š vody na zalití ( 1š = 1,4 dcl),
3-4 ks. mrkve, 400g celozrnná špaldová vřetena, 400g brokolice, 1 čl bazalky,
1 čl provensálského koření, 1čl saturejky, 2,5 čl würzl, 2PL celozrnné mouky,
3/4 š sójové smetany (nápoj)Provamel do jídla, 1/2 kostky uzeného tofu,
trochu oleje na vymazání, sójová smatana Provamel na přelití.

Nakrájenou cibuli podusíme na oleji a vodě a potom zalijeme vodou.
Přidáme mrkev nakrájenou na půlkolečka a vaříme 10 minut.
Přidáme celozrnná špaldová vřetena a vaříme dalších 10 min., občas promícháme.
Přidáme na kousky nakrájenou brokolici a vaříme ještě asi 15 min.
Jakmile se těstoviny začnou rozvařovat, směs se tím sama zahustí.
Ochutíme, zašleháme celozrnnou mouku a sójový nápoj, vše chvíli povaříme a odstavíme.
Poté zamícháme na menší kostky nakrájené uzené tofu, případně dochutíme.
Směs dáme na vymaštěný plech, povrch uhladíme a pokapeme sójovou smetanou.
Pečeme v troubě asi 15-20 min. při 180°C. Chvíli po vychladnutí můžeme nákyp
naporcovat a ozdobit plátky cibule, podávat se zeleninovým salátem.



------------------------------------------

Recepty z listopadového setkání

Mandlové celozrnné sušenky

1 hrníček mandlí rozmixujeme spolu s 1 hrníčkem vloček
a smícháme s 1 hrníčkem celozrnné mouky (může být napůl bílá a celozrnná),
přidáme špetku soli, lžičku skořice a prášek do pečiva.
Zamícháme. Pak přidáme ½ hrníčku oleje a 1/3 hrníčku medu a dobře promícháme.
Z těsta tvoříme hrudky, které klademe na plech vyložený pečícím papírem.
Do hrudek uděláme prstem důlek, který vyplníme marmeládou.
Dáme péct do středně vyhřáté trouby. ( asi 5-7 minut)



Mrkvovo- celerová kešu pomazánka

10-15dkg. Kešu (nejlépe na 2 hod. namočené) nasucho jemně rozmixujeme,
pak přidáme asi 10 lžic vody a umixujeme. Vznikne nám bílá majonéza,
do které přimícháme nastrouhanou velkou mrkev, a nastrouhaný malý celer.
Můžeme přidat i malou cibuli. Ochutíme solčankou.



------------------------------------------

Recepty ze říjnového setkání

Banánové sušenky

3 banány rozmačkat vidličkou,
přidat loupaná slunečnicová semínka ( asi 10 dkg) a promíchat. Na plech s pečícím papírem tvořit lžící kulečka a péci při 180 stupních asi 20 min.
Sundávat z papíru až vychladnou.( jde to potom trochu lépe)



Kešu pomazánka

Předem namočit 10 dkg kešu (nejlépe na 2 hod.), potom vodu vylít a ořechy rozmixovat.
Do rozmixovaných ořechů dát asi 7 lžic vody a domixovat do kašovité konzistence (asi jako majonéza)
Přidat 1 větší nastrouhanou mrkev, osolit, okořenit a zamíchat.




------------------------------------------

Recepty ze zářiového setkání

Salát z pšenice KAMUT

500g pšenice Kamut
250g mrkve (nastrouhat)
1 uzené Tofu ( na kostičky)
1 sojanéza
česnek
sůl
solčanka,
slunečnicová nebo dýňová semínka (rozsekaná)

Opláchnutou, předem namočenou (5-6 hod.)
pšenici Kamut zalijeme dvojnásobným množstvím vroucí vody,
vaříme do měkka asi 1 hodinu a potom necháme chvíli dojít.
Po vychladnutí smícháme s mrkví, uzeným Tofu, česnekem, semínky a sojanézou.
Ochutíme a promícháme.



Sladký kuskusový salát

1a1/2 hrníčku kuskusu
1a1/2 hrníčku vody
15 dkg datlí
10 dkg oříšků nebo mandlí
10 dkg opláchnutých rozinek
10 dkg brusinek
1 menší ananasový kompot.

Kuskus přelijeme stejným množstvím vařící vody,
přidáme 2 lžice oleje, zakryjeme a necháme 10 min. dojít.
Po 10 minutách kuskus provzdušníme vidličkou,
přidáme pokrájené nebo pomixované datle, rozinky,
brusinky oříšky a kousky ananasového kompotu i se šťávou.
Zamícháme a vychladíme.




------------------------------------------

Recepty z červnového setkání

Perník s jablky skořicí a badyánem

1 hrnek pohankové mouky180 g
1 hrnek pohankové krupice150 g
2 lžíce bezlepkového nápoje (sušené mléko) - 20 g
1/2 lžičky sody
4 jablka 450 g
250 g tuku (i méně)
1 lžička psylia rozmíchat v 100 ml vody
5 lžic medu
1 lžíce rumu
2 lžíce cukru (dávám javorový sirup)
vlašské ořechy 80 g
2 lžíce kakaa nebo karobu
1 lžička mleté skořice
1 lžička mletého badyánu
1/4 lžičky mletého hřebíčku
1/4 lžičky mletého zázvoru
Pohankovou mouku a krupici smíchat s bezlepkovým nápojem v prášku, sodou.V hrnku smíchat psylium s vodou a počkat cca 3 min až se změní v hmotu podobnou bílku. Do druhé misky nastrouhat jablka, přidat med, cukr (javorový sirup), rum, drcené ořechy, koření. Zamícháme psylium a přidáme sypkou směs. Pečeme 30-40 min při 180°C. Vyklopíme a necháme chladnout pod utěrkou. Podáváme se skořicovým cukrem nebo džemem, povidly.



Vegetariánská sekaná

250 g celozrnné rýže uvařit,
po vychladnutí smíchat s 1 plechovkou fazolí (nebo 200 g uvařených),
přidat 2 uzená Tofu a vše rozmixovat.
Ochutit česnekem, solí, majoránkou a kořením.
Dát do vymazaného pekáčku a péct při 180°C asi hodinu.
Před dopečením povrch potřít olejem.




------------------------------------------

Recepty z květnového setkání

Celerový salát

300-400g celeru jemně nastrouhat, přidat 300-400g jemně nastrouhaných
jablek, 3 lžíce citrónu a 100g brusinek



Ovocný koláč

1 hrnek celozrnné mouky, 1 hrnek ovesné mouky,
1 hrnek namletých ořechů - dobře promíchat.
Přidat 2 PL medu a 1 až 1a1/2 hrnku horké vody.
Udělat těsto, dát na plech a upéci. Po upečení dát navrch ovoce nebo kompotové ovoce
a zalít vanilkovým pudinkem (udělaný ze šťávy z kompotu).
Je dobré nechat koláč 1 den uležet.




------------------------------------------

Recepty z dubnového setkání

Vajíčková pomazánka

1 uzené tofu nastrouhat, přidat 2 pomazánková másla, 1 lžíci hořčice,
2 vařená vejce, cibuli, sůl, solčanku.
Může se přidat pažitka nebo kyselá okurka.



Pohanková pomazánka

1 velká nakrájená cibule, 2 pol.lžíce oleje a 2 pol.lž. vody
1 balíček aktivního droždí..............společně podusíme na pánvi a přidáme:
4 dl pohanky vařené v 1,5 krát více vody
1 čajová lž. kmínu, 2 čaj.lž. majoránky, 1 a 1/2 čaj.lž. soli
2 stroužky česneku (nakonec)
Podáváme s pečivem, nebo k bramborám.




------------------------------------------

Recepty z březnového setkání

Salát z čínského zelí

1 čínské zelí omyjeme a pokrájíme na drobno, přidáme na drobno nakrájenou
cibuli, trochu osolíme, zakapeme citronovou šťávou. Dáme na kousky pokrájená
vařená vajíčka (domácí), vmícháme 2 sojanézy, ochutíme bylinkovou solí. Můžeme
jíst samotné, nebo s celoznným pečivem.
Můžeme připravit i bez vajec, i tak je velmi chutný. Přidáme vlašské ořechy.

Ingredience:
1 čínský salát
2 menší cibule
3 vajíčka na tvrdo
citronová šťáva asi 1 lžička
trochu bylinkové soli
vlašské ořechy



Oříšková paštika

1/2 hrníčku vlašských ořechů rozemlít, rozdrobit 1 bílé tofu, přidat 2 lžíce Tebi,
6 lžic vody, sůl, solčanku. Vše společně rozmixovat do hladka.




------------------------------------------

Recepty z únorového setkání

Fazolová pomazánka

vařené fazole (může být konzerva), uzené tofu, bazalka,
trochu oleje lisovaného za studena
lahůdkové droždí, česnek podle chuti, würzl



Kuskusoto

Kuskus, Ďobačky, Tebi, sojová omáčka, zelenina bonduelle Klasik (plechovka)

Do misky dát 2 hrníčky kuskusu, ochutit kořením a solí, přidat 2 lžíce oleje,
přelít vroucí vodou (2 hrníčky), zakrýt a nechat 10 min. dojít.
Mezitím na pánvičce s trochou oleje ohřát nakrájené Ďobačky posypané
droždím-Tebi a ochucené kořením a sojovou omáčkou. Hotový kuskus vidličkou promíchat,
přidat prohřáté Ďobačky a zeleninu.




------------------------------------------

Recepty z lednového setkání od Romana Uhrina

Tofu pomazánka

tofu bílé a tofu uzené
rukola salát a bazalka, trochu vody, olivový olej, sojová omáčka,
lahůdkové droždí, Wúrzl a sojová smetana mírně pomixujeme a natíráme na pečivo



Datlová povidla

namočené datle nebo švestky rozmixujeme s vodou a vznikne nám zdravý
džem můžeme mazat na celozrnné pečivo, tak že na polovinu natřeme povidla
a na druhou půlku tofu tvaroh a ozdobíme kouskem ovoce je to zdravé mlsání
a hezky to vypadá




Tofu tvaroh na sladko

tofu bílé
javorový sirup (asi 1 lžíce)
vanilkový cukr
citronová kůra a trochu štávy asi z půlky citronu namočené rozinky
1 sáček sojová smetana podle hustoty vše umixujeme, tak aby byly vidět
malé kousky rozinek




------------------------------------------

Recepty ze listopadového setkání

Pohanková sekaná

1/2 kg vařené pohanky
1 bílé Tofu nastrouhat
1 uzené Tofu nastrouhat
2 a půl šálku vařených ovesných vloček
2 veliké osmahnuté cibule
můžeme přidat 1 vejce
koření jako do sekané (česnek, majoránku, papriku, lahůdkové droždí)
2 syrové papriky nakrájené
Vše dobře promícháme a rozetřeme do vymaštěného pekáče a pečeme při 200
stupních asi 20 min.
Podáváme s bramborem, nebo se zeleninovým salátem.



Jablkový závin

1 šálek hladké pšeničné mouky
3/4 šálku celozrnné pšeničné mouky
1 pol.lžíce hladké sojové mouky
1 šálek margarínu
1/2 šálku sojového mléka
špetka soli a tuk na vymaštění plechu
náplň: 1 kg jablek
3/4 šálku rozinek
1/2 šálku vlašských ořechů
3/4 šálku přírodního cukru
3 pol.lžíce strouhanky

Vypracujeme těsto a rozdělíme na dva stejné díly a dáme do chladničky na 2

hodiny, připravíme náplň. Pak rozválíme těsto, posypeme strouhankou, na ni dáme

vrstvu nakrájených jablek, posypeme cukrem, případně trochu skořice, rozinky a

nasekané vlašské ořechy. Svineme, dáme na vymaštěný plech a potřeme sojovým

mlékem. Propíchneme vidličkou a pečeme do růžova.




Makové cukroví

100g mletého máku, 100g rozinek, 50g vlašských ořechů, 1 PL medu.

Ořechy umeleme, rozinky krátce povaříme a umeleme. Smícháme s mletým mákem a

osladíme medem. Prohněteme a těsto rozválíme na vále posypaném vrstvičkou

mletého máku. Vykrajujeme kolečka a zdobíme oloupanými mandlemi. Necháme v

chladu ztuhnout a zvláčnět.




------------------------------------------

Recepty ze říjnového setkání

Polévka z červené čočky

půl hrnku červené čočky

asi 1 l vroucí vody

2 střední cibule

tofu sýr uzený

tebi (lahůdkové droždí) 2 PL

česnek, sůl, trochu oleje

koření do polévky dle chuti

Na oleji osmahneme nakrájenou cibuli (zesklovatět), vlijeme vroucí vodu a nasypeme čočku a přidáme trochu soli.
Po 10ti minutách přidáme utřený česnek a koření. Odstavíme a dochutíme s tebi a nakonec dáme nastrouhaný tofu sýr.
Kdyby byla polévka příliš hustá, přidáme trochu horké vody.



Čočková omáčka

1 cibuli orestovat, přidat 1 drobně nakrájenou mrkev a chvíli restovat.

Přidat 1 hrnek propláchnuté červené čočky, 3 hrnky vody a vařit 15 min.

Osolit, okořenit solčankou a sojovou omáčkou. Rozmixovat ponorným mixerem.





Červená čočka s rýží

300-500 g červené čočky, 300-500 g rýže (např. celozrnná Uncle Bens), cibule, česnek, koření.

Uvařit rýži, orestovat cibulku, čočku proprat a pak vařit 5-7 min. Vše smíchat, přidat česnek, sůl, solčanku.





------------------------------------------

Recepty ze zářijového setkání

Mrkvová pomazánka

5 větších mrkví - nastrouhat

1 sojanéza (n. majolka)

2 stroužky česneku - utřít

sůl (nejlépe Alpská bylinková)




„Šup, šup“ pomazánka

1 balíček cizrnky (firma bio nebio) smícháme s 0,5 litrem vody,

přidáme 5 lžic Tebi, 2 lžíce oleje, pažitku, česnek, solčanku, sůl.




Tofu krém s banánem

tofu bílé jedna kostka

banán 1 ks

karobový prášek 4-6 čl

vanilkový cukr

med 2 čl

Všechny suroviny dáme do mixéru a umixujeme na hladko.




------------------------------------------

Recepty z Červnového setkání

Bulgurové řízečky

1 hrníček bulguru, Hraška pikantní, voda, 5lžic Tebi, sůl, koření

Nejdříve si převaříme 2 hrníčky vody. Do vroucí vody dáme bulgur, povaříme 3 minuty a zakryté necháme 20 minut dojít. Hrašku smícháme s 1 hrníčkem vody a utvoříme hustší těstíčko, přidáme uvařený bulgur, Tebi, sůl, vegetu nebo solčanku. Promícháme a pomocí lžíce dáváme na rozpálený olej a po obou stranách osmažíme.



------------------------------------------

Recepty z květnového setkání

Pomazánka z červené čočky

200g červené čočky, 5 lžic olivového oleje, 3 stroužky česneku,1 cibule,1 mrkev nastrouhaná na hrubo, bazalka, sůl.

Čočku na cedníku propláchneme pod tekoucí vodou a necháme odkapat. Na oleji orestujeme cibuli a utřený česnek. Po chvíli přidáme mrkev a pak čočku, a společně opékáme asi pět minut. Občas mícháme. Můžeme přidat trochu oleje. Dáme vařit asi půl litru vody. Vroucí vodu přilejeme do čočky a vaříme 15-20 minut .Mícháme. Čočka by měla být měkká a díky pravidelnému míchání získat pomazánkovou konzistenci i bez mixování. Dochutíme solí a přidáme utřený česnek podle chuti. Necháme vychladnout.



Opékané polentové trojhránky

hrníček Polenty "1min", 2a1/4 hrníčku vody, 1 PL olivového oleje, provensálské bylinky, 1 ČL solčanky nebo sůl.

Vodu s bylinkami a solí přiveďte k varu. Do vody vsypte polentu. Krátce povařte( 1 min) a vylejte na malý plech s pečícím papírem. Hmotu nechejte zcela vychladnout. Vykrajujte trojhránky a osmahněte na oleji do zlatova. Sladká varianta: místo provensálských bylinek a solčanky dejte cukr, podávejte s javorovým sirupem.



------------------------------------------

Recepty z březnového setkání

Shrekova pomazánka ( avokádová )

2 avokáda ( vyzrálá, měkká )
2 pomazánková másla
česnek ( může být sušený)
solčanka nebo vegeta, sůl

Měkké , oloupané avokádo rozmačkat nebo rozšlehat, přidat pomazánkové máslo, trochu česneku, koření a špetku soli a společně vyšlehat.


------------------------------------------

Recepty z lednového setkání

Oříškové nepečené cukroví

150 g pomletých oříšků
150 g povidel, džemu nebo marmelády
150 g sušeného ovoce (rozinky, fíky, datle, švestky...) namočené ve trošce vody
pomixovaná granola na zahuštění

Vypracujeme tuhé těsto a vytvoříme malé válečky obalené v kokosu, zabalíme do alobalu a dáme do lednice ztuhnout, pak krájíme na kolečka vlhkým nožem. Další varianta je, že vyválíme (v pomixované granole) 4 mm silný plát a vykrajujeme formičkou a sušíme v pokojové teplotě.



Čočka s rýží

300 g čočky
300 g rýže (uvařit každou zvlášť)

Smícháme, přidáme osmaženou cibulku, majoránku, česnek, solčanku nebo vegetu.


Čočkový salát

0,5 kg čočky, 1 malá cibule, 1 sojanéza, 1 VEGI steak, 10 menších nakládaných okurek, bylinková sůl.

Čočku namočit a uvařit, cibulku usmažit, steak a okurky nakrájet na kostičky; všechy suroviny smíchat.



------------------------------------------

Recepty z listopadového setkání

Zeleninová pomazánka ala Vlašský salát

5 vařených brambor
5 vařených mrkví
kousek vařeného celeru
1 vařená petržel (na drobno nastrouhat)
1 na drobno nakrájená cibule
1 sterilizovaná okurka (může být i hrášek z konzervy)
2 šálky vařeného sojového granulátu
rostlinná majonéza

Vše smícháme a dáváme na chlebíčky



Datlové pusinky

Na asi 20 ks potřebujeme:
2 bílky
60g sušených datlí
100g mletých ořechů
50g sekaných mandlí
2 lžičky jemné obilné kávy
1 lžíce cukru (nemusí být)

Bílky vyšleháme do tuhého sněhu. Datle nakrájíme nebo pomeleme na menší kousky. Sníh lehce promícháme s nakrájenými datlemi, ořechy, mandlemi a obilnou kávou. Můžeme dát lžíci cukru. Pečeme na plechu vyloženém pečícím papírem v troubě vyhřáté na 150°C do svěle hněda.


Datlové kostky

300g vypeckovaných datlí
150g másla
Be-Be sušenky
kokos

Datle umeleme, přidáme změklé máslo a rozlámané sušenky. Malý pekáček vysypeme vrstvou kokosu, na to rozetřeme datlovou náplň a navrch nasypeme kokos. Dáme ztuhnout do ledničky. Potom krájíme na kostičky.


Špaldové linecké slepované cukroví

50 dkg hladké špaldové mouky, 30 dkg tuku (Zlatá Haná, máslo), 20 dkg cukru moučka (přírodní), 3 žloutky, mléko nebo smetana dle potřeby

------------------------------------------

Recepty z říjnového setkání

Mrkvové šátečky

150 g jemné celozrnné mouky
100 g hladké mouky
200 g Hery
250 g mrkve
sůl
30 g mletých ořechů
švestková povidla

Jemně nastrouhanou syrovou mrkev smícháme s přísadami, kromě povidel,
a zpracujeme těsto. Necháme 2 hodiny uležet v chladnu. Ztuhlé těsto
rozválíme na tenkou placku a vykrajujeme čtverečky o straně asi 6 cm.
Doprostřed dáme povidla a pečeme na vymazaném plechu do růžova.



Ořechové karbanátky

5 dkg ořechů nastrouhat
5 dkg uzeného tofu nastrouhat
10 dkg ovesných vloček uvařených ve slané vodě na hustou kaši
1 menší cibule
1 stroužek česneku
4 lžíce tebi
2 vejce
4 lžíce strouhanky namočené ve vodě
Vše dobře promíchat, v případě potřeby ještě zahustit strouhankou.


Pikantní zeleninové řízečky s hraškou

1 hraška pikantní
1 mražená zeleninová směs nebo sterilovaná (hrášek, kukuřice, mrkev)
1 hrníček vody (i méně)
1 hrst pórku
4 lžíce tebi
4 lžíce nakrájených oliv
2 lžíce drceného lněného semínka
1 lžička solčanky
sůl
Hrašku smícháme s vodou a utvoříme hustší těstíčko
Přidáme zeleninu (mraženou mírně podusíme) a ostatní suroviny
Promícháme a pomocí lžíce dáváme na rozpálený olej a po obou stranách osmažíme.


------------------------------------------

Recepty z zářijového setkání

Zapečená pohanka

1 hrnek uvařené pohanky
1 hrnek ovesné kaše
2 velké cibule nakrájené, usmažené
2-3 stroužky utřeného česneku (i více)
1 vejce
sůl, majoránka, koření podle chuti

červenou papriku (může být i nakládaná), nakrájet
můžete dát i houby, popřípadě jinou zeleninu
Smícháme a dáme na vymazaný plech a zapečeme (asi 20 min.)



Cuketový nákyp

1 velká cuketa
20 dkg strouhaného sýra
1 uzené tofu (nebo uzený Tempeh)
3 vejce
4-5 stroužků česneku, 1 cibule
1 hrnek polohrubé mouky
1 hrnek krupičky
1/3 hrnku oleje
majoránka, bazalka, sůl, solčanka, pažitka


------------------------------------------

Recepty z květnového setkání

Pomazánka ze soji

1 sáček sojového granulátu
2 velké cibule
1dl oleje a 3 dl horké vody
1 čajová lžička bazalky, majoránky, 3 stroužky česneku, 1 pol. lž. solčanky

Sojový granulát podusíme s cibulkou na vodě s olejem asi 10 min. Potom přidáme ostatní ingredience
a vzniklé škvarky vmícháme do másla. Můžeme použít rozmixované oříšky s troškou vody nebo
jáhlové či rostlinné máslo. Dáme do chladničky.



Jáhlový pudink

Uvařené jáhly rozmixujeme s trochou čerstvého nebo konzervovaného ovoce či marmeládou.
Podle chuti můžeme osladit medem nebo dochutit citronovou šťávou.
Používáme jen trochu vody, aby šel obsah rozmixovat, aby nebyl řídký.
Dáme do misek a zdobíme ovocem, ořechy, kokosem.
Můžeme přidat karob a trochu mléka. Necháme ztuhnout.


------------------------------------------

Recepty z dubnového setkání

Karobový koláč

15 dkg ovesné mouky
10 dkg špaldové mouky
20 dkg cukru
5 dkg karobu
1/4 l mléka (nejlépe sojového)
7 lžic oleje
1/2 kvasnic (nebo prášek do pečiva)

Do těsta můžeme vmíchat ořechy.

Smícháme a upečeme. Po upečení můžeme udělat polevu, nebo potřít marmeládou



Pomazánka z celeru

Půl celeru.
Čtyři mrkve uvaříme.
Nastrouháme, přidáme na drobno nakrájenou cibuli, sůl, sojanézu, 2 pol. lžíce lahůdkových kvasnic.
Smícháme a mažeme na celozrnné pečivo a ozdobíme petrželkou.


------------------------------------------

Recepty z březnového setkání

Ovocné kuličky

2 šálky namočeného sušeného ovoce
1 šálek vařených obilovin(jáhly,ovesné vločky)
1 šálek pomletých oříšků
2 lžíce karobu
kokos na obalení

Rozmixujeme sušené ovoce,přidáme vařené obiloviny a ostatní ingredience.Promícháme.Tvoříme kuličky a obalujeme v kokosu.



Domácí karbanátky

1/2 l uvařených sojových bobů
1/2 l vařené pšenice,nebo ovesných vloček
osmahlá cibule
česnek podle chuti
sůl, majoránka, 4 pol. lž. Tebi kvasnic
nastrouhaná červená řepa asi 3/4 hrnku
strouhanka
trochu oleje

Utvoříme karbanátky a pečeme v troubě na plechu asi 25 min. na 200 st.


------------------------------------------

Recepty z únorového setkání

Pomazánka z rýže

tofu uzené
vařená rýže
česnek, sůl
lahůdkové droždí (Tebi)
voda, nebo majonéza - vše rozmixovat



Karobová čokoláda

2 dl ořechů (mandle, arašídy, vlašské ořechy...)
2 dl sušeného ovoce (rozinky, datle, hrušky...) namočených ve 2dl vody a dvě lžíce medu
2 pol. lžíce karobového prášku (svatojánského chleba)
1 čaj. lžíce vanilky a 1 čaj. lžíce obilné kávy (karo, vitakáva)

Nejdříve rozmixujeme na jemno sušené ovoce s vodou a pak přidáme ostatní přísady. Na zjemnění přidáme 2 pol. lžíce sušeného sojového mléka a opět mixujeme.


------------------------------------------

Recepty z lednového setkání

Pomazánka z avokáda

Vyzrálé avokádo, 1 malá cibule, 1 lžíce sojové majonézy, sůl, bazalka, trochu citronové šťávy.
Vidličkou rozmačkáme avokádo a smícháme s ostatními ingrediencemi.
Ideální na jednohubky nebo na chlebíčky s celozrnným pečivem.
Můžeme ozdobit vlašským ořechem



Zdravý termix pro děti a dospělé

Tofu bílé, med, banán, vanilkový cukr, karob (zdravá náhrada kakaa) 2 lžíce.
Všechny přísady rozmixujeme kromě karobu. Odebereme půlku a dáme do misky. Do druhé půlky přidáme karob a zamícháme. Tak uděláme dvoubarevný termix. Můžeme ozdobit ovocem (borůvky, maliny,...).